ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ με τον Λευτέρη Ρουσέλη


                                          Trafalgar, 21/10/1805                          


          Εκείνη την περίοδο η κυριαρχία του Ναπολέοντα στην ευρωπαϊκή ήπειρο ήταν αναμφισβήτητη, ενώ μέσα στα μελλοντικά του σχέδια ήταν η εξουθένωση της Βρετανίας, η οποία βοηθούσε παντοιοτρόπως τους αντιγαλλικούς συνασπισμούς, και ει δυνατόν, μία απόβαση στα βρετανικά νησιά.

          Όμως για να γίνει αυτό έπρεπε να εξουδετερωθεί ο βρετανικός στόλος, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο. Έτσι λοιπόν ο ενωμένος γαλλοϊσπανικός στόλος με επικεφαλής τον ναύαρχο Βιλνέβ (Pierre Villeneuve) και αρχηγό της ισπανικής μοίρας τον Γκραβίνα (Federico Gravina) με 40 πλοία μπήκε στην δυτική Μεσόγειο με στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για απόβαση γαλλικών δυνάμεων στη νότια Ιταλία. Όμως ο βρετανικός στόλος με επικεφαλής τον Νέλσον (Horatio Nelson) ο οποίος είχε μαζί του 33 πλοία, προλαβαίνει τους συμμάχους στο ακρωτήριο Trafalgar κοντά στις ισπανικές ακτές.



          Το αποτέλεσμα την ναυμαχίας είναι ένας περιφανής θρίαμβος για το βασιλικό ναυτικό. Οι σύμμαχοι έχασαν ένα πλοίο και καταλήφθηκαν 21,ενώ οι νεκροί και οι τραυματίες από την δική τους πλευρά έφθασαν περίπου τους 7000 με άλλους 7000 να έχουν αιχμαλωτιστεί, του αρχιναυάρχου Βιλνέβ συμπεριλαμβανομένου. Από τη βρετανική πλευρά δεν υπήρξαν απώλειες πλοίων, όμως οι αντίστοιχες απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες έφτασαν τους 1600.Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και ο ίδιος ο ναύαρχος Νέλσον, ο οποίος τραυματίστηκε βαρύτατα και άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στην ναυαρχίδα του στόλου του (HMS Victory).


                                              

           Τα αποτελέσματα αυτής της ναυμαχίας ήταν πολλαπλά· ο γαλλικός στρατός δεν θα μπορούσε να μεταφέρεται διά θαλάσσης αφού ο βρετανικός στόλος κυριαρχούσε σε Μεσόγειο και Ατλαντικό,  τα σχέδια του Ναπολέοντα για απόβαση στα βρετανικά νησιά έμειναν σχέδια ενώ η Βρετανία, μετά από αυτή τη μεγάλη νίκη θα παρέμενε η αδιαμφισβήτητη θαλασσοκράτειρα για άλλον ενάμιση σχεδόν αιώνα... 

 

                 Κείμενο - Επιμέλεια : Λευτέρης Ρουσέλης 

               

 

 ΤΟ ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΟΛΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΖΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΕΛΣΟΝΑ  ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ WIKIPEDIA

Σχόλια