ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ του Λευτέρη Ρουσέλη


Μεσημέρι της 30ης Ιανουαρίου του 1972, ημέρα Κυριακή, στην πόλη Derry (Londonderry για τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου) της Βορείου Ιρλανδίας στην συνοικία Bogside...Η ''Ένωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα'', στελεχωμένη στη συντριπτική της πλειοψηφία από καθολικούς, πολλοί εκ των οποίων είναι υποστηρικτές του κόμματος Sinn Fein (και του στρατιωτικού του βραχίονα I.R.A), το οποίο επιδιώκει την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωση με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, οργανώνει συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Ιρλανδία, με έμφαση στην καταπίεση την οποία υφίσταται η καθολική μειοψηφία (τότε, όχι σήμερα) από τους προτεστάντες-οπαδούς της παραμονής της περιοχής υπό το βρετανικό στέμμα αλλά και την τοπική κυβέρνηση η οποία είναι εμφανώς φιλοβρετανική.

        

Την επιτήρηση της πορείας έχουν αναλάβει η βασιλική χωροφυλακή του Όλστερ (έτσι ονομάζεται γεωγραφικά το κομμάτι που αντιστοιχεί στην έκταση της Βόρειας Ιρλανδίας) η οποία στελεχώνεται από προτεστάντες ιρλανδικής καταγωγής και από το 1ο τάγμα αλεξιπτωτιστών του βρετανικού στρατού. Ξαφνικά και χωρίς κάποιον εμφανή λόγο, ρίχνονται πυκνοί πυροβολισμοί από την πλευρά των αλεξιπτωτιστών πάνω στο άοπλο πλήθος με τραγικά αποτελέσματα. Δεκατρείς διαδηλωτές, έξι από τους οποίους ήταν ανήλικοι, πέφτουν νεκροί στην άσφαλτο, με άλλον ένα ακόμα να υποκύπτει στα τραύματά του αρκετό καιρό μετά. Λεπτομέρεια, ιδιαίτερα σημαντική όμως· πέντε από τα θύματα βρέθηκαν πυροβολημένα στη πλάτη...Στην αρχή η προανάκριση και το πόρισμα των ανακρίσεων ''κουκούλωσε'' το έγκλημα, με αρκετούς αλεξιπτωτιστές να καταθέτουν ότι οι διαδηλωτές ήταν οπλισμένοι, όμως δημοσιογράφοι και αυτόπτες μάρτυρες τους διέψευδαν κατηγορηματικά. Έπρεπε να περάσουν 38 ολόκληρα χρόνια για την έκδοση του τελικού πορίσματος (2010),το οποίο απέδιδε δικαιοσύνη, με τον τότε βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να ζητά επισήμως συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων.

Το γεγονός αυτό έγινε ταινία (2002,Bloody Sunday,σκηνοθέτης ο Paul Greengrass),ενώ επίσης ενέπνευσε το συγκρότημα των U2 και τον επικεφαλής τους Bono,να γράψουν ένα από τα συγκλονιστικότερα κομμάτια της καριέρας τους με τον τίτλο ''Sunday,bloody Sunday''.


Sunday Bloody Sunday-U2



Κείμενο - Ερευνα : Λευτέρης Ρουσέλης 

Σχόλια