Αφγανιστάν: O Πρόεδρος Γάνι εγκαταλείπει τη χώρα καθώς οι Ταλιμπάν μετακινούνται στην Καμπούλ

 


Ένα αμερικανικό ελικόπτερο Chinook πετάει πάνω από την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021. Ελικόπτερα προσγειώνονται στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ καθώς τα διπλωματικά οχήματα φεύγουν από το συγκρότημα ενώ οι Ταλιμπάν προχωρούν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. (Φωτογραφία AP/Rahmat Gul)


Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν  Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα του, σήμερα Κυριακή, μαζί με ένα μεγάλο πλήθος από τους συμπολίτες του και τους αλλοδαπούς. 
Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι βρίσκονταν επί ώρες στα περίχωρα της Καμπούλ, ανακοίνωσαν αμέσως μετά ότι θα εισέλθουν στην πόλη όπου  επικρατεί πανικός, ενώ τα ελικόπτερα πετούσαν όλη την ημέρα για να απομακρύνουν το προσωπικό από την αμερικανική πρεσβεία. Ο καπνός αυξήθηκε κοντά στο συγκρότημα της πρεσβείας καθώς το προσωπικό κατέστρεψε σημαντικά έγγραφα. Αρκετές άλλες δυτικές αποστολές προετοιμάστηκαν επίσης να απομακρύνουν τους ανθρώπους τους.
Η ισλαμιστική οργάνωση των Ταλιμπάν ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία, 20 χρόνια αφότου καταδιώχθηκε από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ λόγω της άρνησής της να παραδώσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απέρριψε τις συγκρίσεις με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Βιετνάμ το 1975, καθώς πολλοί παρακολουθούσαν με δυσπιστία τη στιγμή που ελικόπτερα προσγειώνονταν στο συγκρότημα της πρεσβείας για να μεταφέρουν διπλωμάτες σε νέο φυλάκιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ.
«Αυτό δεν είναι Σαϊγκόν», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο CNN.

«Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια με μια αποστολή και αυτή η αποστολή ήταν να τακτοποιήσουμε τον λογαριασμό με εκείνους που μας επιτέθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου. Ολοκληρώσαμε αυτήν την αποστολή».

Οι επιβάτες περπατούν προς τον τερματικό σταθμό αναχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Hamid Karzai στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021. Καθώς η επίθεση των Ταλιμπάν περικυκλώνει την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, υπάρχει όλο και περισσότερο μόνο μια διέξοδος για όσους φεύγουν από τον πόλεμο και μόνο ένας δρόμος για τα αμερικανικά στρατεύματα που αποστέλλονται για την προστασία των Αμερικανών διπλωματών που βρίσκονται ακόμη στο έδαφος: το αεροδρόμιο. (Φωτογραφία AP/Rahmat Gul)

Σχόλια